minum petang & kacang
hujan lebat sungguh petang ni
hujan rahmat......
minum teh o ngan ratah kacang ni
jemput....
KEKACANG atau nama saientifiknya Phaseolus genus adalah bahan makanan yang biasa ditemui di Malaysia. Antaranya kacang tanah,kacang hijau, kacang soya dan banyak lagi.Tahukah anda di sebalik rasanya yang sedap, ia menyimpan petbagai khasiat yang amat baik untuk kesihatan dan kesejahteraan tubuh badan kita. Mari kita selongkar, apakah khasiat-khasiatnya.
Anda yang mementingkan kecantikan dan ingin mengekalkannya secara semulajadi tanpa penggunaan kosmetik, amalkan kekacang setiap hari. Tidak kira cara penyediannya sama ada direbus, dibakar atau dimasak menjadi bubur. Ini kerana kekacang dapat mengekalkan keremajaaan kulit anda. Namun, ia juga mesti disertai dengan corak pemakanan yang seimbang dan amalan hidup yang sihat seperti rajin bersenam dan tidak merokok.
Selain itu, kekacang juga dapat memberikan tenaga yang maksima dan khasiatnya itu dipercayai diamalkan semenjak dahulu lagi. Golongan pekerja dan atilt sukan yang banyak menggunakan tenaga mengamalkan makan satu hidangan kekacang dalam diet seharian mereka.
Salah satu jenis kekacang iaitu kacang soya hitam juga boleh dibuat jus dan jus ini menjadi penawar kepada mereka yang selalu sembelit dan kanak-kanak yang mengidap hiperaktif. Caranya mudah sahaja, dua sudu besar kacang soya hitam dibersihkan dan direbus dalam satu cawan air selama 10 minit. Biarkan ia mendidih sehingga tinggal separuh sahaja air dan minum segelas air rebusan ini tiga kali sehari.
Lebih hebat lagi, kekacang dipercayai dapat mencegah penyakit kanser kerana ia mengandungi sejenis enzim yang dapat mencegah pertumbuhan sel-sel kanser iaitu protease inhibitors. Jadi kekacang amat sesuai dimakan bagi sesiapa yang mempunyai sejarah ahli keluarganya mengidap kanser. la mungkin dapat menyela matkan nyawa.
Selain itu, semua jenis kekacang juga dapat merendahkan paras kolestrol dalam darah dan juga paras gula untuk pesakit diabetes. Untuk pengidap darah tinggi pula, kekacang yang kaya dengan sumber potasium selain pisang, dapat mengurangkan risiko pesakit ini untuk mendapat serangan strok dan penyakit buah pinggang.
Bukan itu sahaja, kekacang juga dapat menggantikan daging merah kerana is mempunyai khasiat sama iaitu dapat memberikan sumber tenaga dan kekuatan untuk melakukan aktiviti seharian. Jadi usah bimbang jika anda rasa dengan tidak mengambil daging merah anda akan kehilangan sumber tenaga kerana kekacang mampu menggantikannya.
hujan rahmat......
minum teh o ngan ratah kacang ni
jemput....
KEKACANG atau nama saientifiknya Phaseolus genus adalah bahan makanan yang biasa ditemui di Malaysia. Antaranya kacang tanah,kacang hijau, kacang soya dan banyak lagi.Tahukah anda di sebalik rasanya yang sedap, ia menyimpan petbagai khasiat yang amat baik untuk kesihatan dan kesejahteraan tubuh badan kita. Mari kita selongkar, apakah khasiat-khasiatnya.
Anda yang mementingkan kecantikan dan ingin mengekalkannya secara semulajadi tanpa penggunaan kosmetik, amalkan kekacang setiap hari. Tidak kira cara penyediannya sama ada direbus, dibakar atau dimasak menjadi bubur. Ini kerana kekacang dapat mengekalkan keremajaaan kulit anda. Namun, ia juga mesti disertai dengan corak pemakanan yang seimbang dan amalan hidup yang sihat seperti rajin bersenam dan tidak merokok.
Selain itu, kekacang juga dapat memberikan tenaga yang maksima dan khasiatnya itu dipercayai diamalkan semenjak dahulu lagi. Golongan pekerja dan atilt sukan yang banyak menggunakan tenaga mengamalkan makan satu hidangan kekacang dalam diet seharian mereka.
Salah satu jenis kekacang iaitu kacang soya hitam juga boleh dibuat jus dan jus ini menjadi penawar kepada mereka yang selalu sembelit dan kanak-kanak yang mengidap hiperaktif. Caranya mudah sahaja, dua sudu besar kacang soya hitam dibersihkan dan direbus dalam satu cawan air selama 10 minit. Biarkan ia mendidih sehingga tinggal separuh sahaja air dan minum segelas air rebusan ini tiga kali sehari.
Lebih hebat lagi, kekacang dipercayai dapat mencegah penyakit kanser kerana ia mengandungi sejenis enzim yang dapat mencegah pertumbuhan sel-sel kanser iaitu protease inhibitors. Jadi kekacang amat sesuai dimakan bagi sesiapa yang mempunyai sejarah ahli keluarganya mengidap kanser. la mungkin dapat menyela matkan nyawa.
Selain itu, semua jenis kekacang juga dapat merendahkan paras kolestrol dalam darah dan juga paras gula untuk pesakit diabetes. Untuk pengidap darah tinggi pula, kekacang yang kaya dengan sumber potasium selain pisang, dapat mengurangkan risiko pesakit ini untuk mendapat serangan strok dan penyakit buah pinggang.
Bukan itu sahaja, kekacang juga dapat menggantikan daging merah kerana is mempunyai khasiat sama iaitu dapat memberikan sumber tenaga dan kekuatan untuk melakukan aktiviti seharian. Jadi usah bimbang jika anda rasa dengan tidak mengambil daging merah anda akan kehilangan sumber tenaga kerana kekacang mampu menggantikannya.
sedappp
krak kruk
:D